Vincent Tan, vlasnik engleskog premijerligaša Cardiff Cityja, od jučer čovjek koji je preuzeo kontrolu nad Fudbalskim klubom Sarajevo, je kontraverzna ličnost koji izaziva burne reakcije među navijačima velške ekipe, ali u njegovoj Maleziji situacija je ipak malo drugačija.

Šezdesetjednogodišnji Maležanin, Vincent Tan je čovjek koji stoji iza najvećih brendova ove zemlje, a grupacija ”Berjaya” koju je osnovao godišnje zaradi oko 5 milijardi funti. Ovo mu omogućava privatne avione, pop zvijezde koje pjevaju na njegovim zabavama, ali Vincentu Tanu ništa od ovog nije palo s neba.   Loša finansijska situacija u njegovoj porodici natjerala ga je da sa 16 godina napusti školu i počne da radi kao bankarski službenik. Međutim, njegova odlična procjena azijskog tržišta brzo ga je promovirala u jednog od najvećih biznismena Malezije.

Godine 1982. Tan je obezbijedio franšizu Mc’Donaldsu, a nakon toga je u Maleziju uspio da uvede još neke američke brendove. Bliska veza s premijerom Mahathirom Mohamadom pomogla mu je da privatizira Državnu lutriju ove zemlje 1985. godine, a s novcem koji je na ovaj način zaradio kreće u investiranje u mobilne telekomunikacije i sajtove društvenih mreža.

U penziju je otišao 2012. godine, a kompaniju koju je osnovao sada vodi njegov sin. Prije tri godine Tan je zaplovio i u fudbalske vode. Kupio je Cardiff City, a ubrzo je promijenio boju dresova, grb kluba i izveo još nekoliko kontraverznih promjena koje se nisu dopale Velšanima. Špekuliše se da je je Vincent Tan u Cardiff uložio oko 140 miliona funti, koje bio u teoriji mogao da traži nazad.   (Bportal.ba)