Gerila marketing je strategija oglašavanja koja se koristi niskobudžetnim i nekonvencionalnim metodama sa ciljem postizanja maksimalnih učinaka promocije.  Podrazumijeva poduzimanje svih aktivnosti koje omogućavaju prezentaciju preduzeća ili određenog proizvoda/usluge na nov i atraktivan način, koji istovremeno ne iziskuje velike troškove.

Cilj takvih kampanja je iznenaditi, šokirati, generisati buku i potaknuti ciljne skupine da prenose svoje doživljaje viđenog. Oglašavanje mora privući pažnju što se najbolje postiže reklamama koje su izložene velikom broju posmatrača.
Glavne karakteristike gerila kampanja je da su: nekonvencionalne, originalne, jeftine, iznenadujuće, spektakularne, provokativne, fleksibilne, zabavne,  a priča o njima se usmenom predajom prenosi na sve strane.

Pojam gerila marketing potiče od gerilskog oblika ratovanja gdje se koriste atipične taktike, a kako bi se postigli ciljevi u konkurentskom okruženju. Međutim, etičke, legalne i društvene granice moraju biti uzete u obzir kada se upotrebljava gerila marketing strategija.
Gerila marketing ističe prije svega potrebu baziranja na ljudskoj psihologiji, a ispred novca u marketingu treba biti vrijeme, energija i maštovitost.  U prvo vrijeme ove strategije su bile osmišljene za male i nepoznate brendove koje su tek počinjali proboj na tržište i nisu si mogli priuštiti značajnije budžete za lansiranje.

Na primjenu gerila marketinga snažno su uticali razvoj i prihvaćenost novih tehnologija poput interneta i mobilne telefonije. Dodatnu dimenziju ovom konceptu daju i  novi mediji, nova tržišta i novi kupci koji stvaraju puno prilika za oglašivače. Stoga su internet i ostale moderne tehnologije vrhunski izvor mogućnosti gerila oglašavanja. Društvene mreže nude interakciju, koja je ključ dobrog gerila marketinga.

Pri korištenju gerila marketing kampanje, potrebno da se pronađe jedinstvenost marketing pristupa. Ovaj novi pristup izvrstan je za fokusiranje i doseg pojedinačnih grupacija sa kojima se teži marketinški komunicirati. Gerila marketing je izvrstan alat za sva preduzeća koja ciljaju kupce koji nisu skloni klasičnim promotivnim porukama. Stoga su poruke usmjerene na male grupe, a cilj je svakako informisati i educirati kupce. Dakle, svaka gerila kampanja ima određenu tržišnu nišu i targetira manji broj potencijalnih kupaca.